Ce este RAR eXpert și cât costă

Mecanic sub o masina pe rampa

Vrei să cumperi o mașină și vrei să te asiguri că este într-o stare tehnică bună? De curând ai o nouă opțiune dacă ești din zonele București sau Cluj pentru a verifica starea tehnică a unei mașini. În cazul în care serviciile private de verificare a stării tehnice a unui autovehicul nu îți inspiră încredere mai ai opțiunea de a verifica starea tehnică apelând la serviciile Registrului Auto Român prin RAR eXpert. Prețul unei expertize variază între 200 și 600 de lei, în funcție de opțiunile solicitate.

Cităm din prezentarea serviciului oferit de RAR: „Registrul Auto Român vă garantează că mașina pe care vreți să o cumpărați este în regulă, în sensul că identitatea acesteia este cea reală, stabilită de producător!”.

Mai mult, pe lângă verificarea datelor autovehicului în bazele de date oficiale, serviciul RAR eXpert verifică mai multe aspecte tehnice. Se verifică integritatea caroseriei, șasiului, reparațiile neconforme efectuate la structura de rezistență, geometria caroseriei în mai multe puncte, geometria sistemului de rulare și starea tehnică generală a tuturor sistemelor esențiale. Mai mult, specialiștii RAR verifică deasemenea și calitatea eventualelor lucrări de tinichigerie efectuate și observă dacă există părți sudate sau tăieturi.

Evident este necesară prezența fizică a autovehiculului la sediul RAR din București, Calea Griviţei nr. 391A, Sector 1 sau la sediul din Cluj, DN 1 – E 60 nr. 1A, Localitatea Gilău. În cazul în care vânzătorul refuză această verificare recomandarea este să se renunțe la achiziția autovehiculului.

Pentru a efectua o programare se poate apela call-center-ul RAR la nr. 021.9672 sau se poate face o Programare Online RAR eXpert.

Pentru a efectua programarea sunt necesare detaliile autovehiculului și/sau ale remorcii precum Marcă, Tip, Număr de înmatriculare și seria Cărții de identitate a vehiculului (CIV). Deasemenea sunt necesare și datele persoanei care se prezintă la RAR: Nume, Prenume, Telefon și Email.

Prin acest serviciu se oferă un raport de expertiză scris. Eventualele neconformități legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a autovehiculului și blocarea acestuia, fără posibilitatea readmiterii în circulație.

Mai trebuie precizat că raportul de expertiză emis de RAR are o valabilitate nelimitată însă se va menționa că acest raport reflectă starea autovehiculului la momentul verificării sale de inspectorii RAR.