Înlocuirea și Duplicatul CIV doar cu programare la RAR din 2023

Masini pe un pod din Baneasa, Bucuresti

Începând cu data de 15 Noiembrie 2023 Registrul Auto Român (RAR) anunță că pentru anumite operațiuni va fi nevoie de o programare în prealabil. Aceste operațiuni sunt verificările necesare pentru redobândirea Certificatului de Înmatriculare reținut la controlul tehnic din trafic precum și eliberarea duplicatului și înlocuirea Cărții de identitate (CIV) a unui autovehicul.

Astfel din 15 Noiembrie 2023 este obligatorie o programare în prealabil pentru eliberarea duplicatului și înlocuirea Cărții de identitate (CIV) a unui autovehicul precum și pentru redobândirea Certificatului de Înmatriculare reținut de RAR.

Pentru a efectua o programare online se va accesa secțiunea Programări de pe site-ul RAR. Alternativ se poate efectua o programare telefonic și la call-center-ul RAR apelând numărul 021.9672 pentru a obține un număr de programare. Este important să cunoști detaliile vehicului atunci când se face programarea.

Pentru a evita aglomerația la ghișee, RAR menționează în comunicatul oficial că a luat măsuri precum „suplimentarea numărului de locuri disponibile în vederea programărilor, astfel încât intervalul de așteptare să fie cât mai scurt.”

Este foarte important să te asiguri că autovehiculul pe care îl utilizezi este în stare tehnică bună pentru a evita orice incident neplăcut precum și reținerea de către RAR a Certificatului de Înmatriculare în cazul unui control de verificare în trafic.

Conform Registrului Auto Român, în primele șase luni ale anului 2023, la nivel național au fost verificate tehnic în trafic aproape 45.000 de vehicule. Dintre acestea aproximativ 44% au prezentat „deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme”. Totodată s-a dispus și reținerea Certificatului de Înmatriculare în cazul a aproximativ 25% dintre aceste vehicule. Cele mai multe nereguli au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (aprox. 27%) și la verificarea emisiilor poluante (aprox. 22%). În cazuri excepționale RAR poate imobiliza vehiculul sau poate anula ITP-ul.