ITP anual din 2018

Usa de garaj

Registrul Auto Roman (RAR) a anuntat ca s-a schimbat legislatia referitoare la periodicitatea efectuarii inspectiei auto. Verificarea ITP incepand cu 1 Ianuarie 2018 a devenit anuala pentru masinile mai vechi de 12 ani si se va face la 3 ani pentru masinile noi.

Aceste modificari vor afecta aproximativ 60% din parcul auto al Romaniei si vor genera cheltuieli suplimentare de circa 492 milioane lei pe an (circa 100 milioane euro) pentru proprietarii de autovehicule inmatriculate in Romania.

Este foarte important de mentionat ca pentru o masina care a avut cel putin 12 ani vechime in anul 2017 si pentru care s-a facut ITP tot atunci, urmatoarea vizita pentru ITP va avea loc in anul 2019, deci dupa doi ani, pentru ca s-a aplicat legislatia veche la momentul efectuarii ITP din 2017.

George Adrian Dinca, directorul Registrului Auto Roman (RAR) a afirmat in 2017 ca “exista o directiva europeana care permite ca din 2018 sa introducem o frecventa mai mare la ITP daca masinile au peste 160.000 km”, iar acesta a mai declarat ca „finalizand acest studiu am transpus numarul de kilometri in ani. Am facut un calcul si am transpus numarul mediu de kilometri in numarul de ani. Rezulta 12 ani.”.

Costul unui ITP este de aprox 100 – 160 lei, in funcție de service si de motorizarea masinii, la cele diesel costul fiind mai mare. Din aceasta suma RAR incaseaza o suma fixa de 17 lei pentru fiecare ITP efectuat in unitatitle de service autorizate sa efectueze ITP. Asadar RAR va castiga anual aproximativ 12 milioane euro sau 55 milioane lei din taxa perceputa unitatilor autorizate ITP.

De asemenea sunt exceptate de la verificarea ITP anuala autovehiculele istorice mai vechi de 12 ani, ce sunt certificate ca atare si au mai mult de 30 de ani de la data fabricatiei.