Taxa auto dispare de la 1 Februarie 2017

Autoturism Mercedes vechi

De aproape 10 ani românii așteaptă să poată cumpăra mașina dorită, chiar dacă e mai veche sau consumă mai mult. Până anul acesta, adică în 2017, pentru mulți o mașină ieftină sau dorită era doar un vis.

Este posibil ca România să devină, după Polonia și Bulgaria un cimitir al mașinilor ieftine, poluante și nesigure. Desigur că este posibil ca de la anul să se majoreze impozitele locale auto sau să se introducă un impozit auto anual, în funcție de gradul de poluare. Deciziile politicienilor vor fi influențate, cu siguranță, de cifrele privind înmatriculările de mașini second-hand prezentate de statistici la sfârșitul anului 2017.

Așadar depinde de noi toți să fim calculați și responsabili atunci când ne vom cumpăra mașina mult dorită în cele din urmă, chiar dacă e ieftină și second-hand. În plus nu doar costul mașinii trebuie luat în calcul ci și taxele locale, asigurarea RCA, accesoriile, reparațiile, reviziile și combustibilul. Dacă facem un calcul simplu costul unei mașini ieftine va fi plătit într-un an sau chiar mai puțin pe costurile enumerate mai devreme.

Mai trebuie amintit că România nu este (era) singura țară din UE cu taxă auto la înmatriculare, ceea ce arată o tendință la nivel european de (pre)taxare a poluării.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind anularea a 102 taxe, printre care şi taxa auto. După publicarea acesteia in Monitorul Oficial ea urmează să intre în efect începând cu 1 Februarie 2017.

La data de 9 Iunie 2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie prin care statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru maşinile la mâna a doua, după ce şi celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale. Impactul bugetar estimat de Guvern este de 6,5 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar.

În final vă dorim să luați decizii calculate bine și să aveți mare grijă ce mașină alegeți deoarece piața e plină de vânzători care doresc să profite de cumpărătorii de bună credință.

Pentru a lua o decizie bună e bine să verificați mașina după seria de șasiu folosind Serviciul de Verificare Auto.